te vinden in het boek: Klasse in de Achterhoek. geschreven door Willem Beemers.

Ze gingen niet over een dag ijs. De Achterhoekse boeren die wijnbouwers werden. Na een gedegen voorbereiding gingen ze in 2004 als coöperatie van start. Wageningen Universiteit verzorgde hun scholing en twee internationaal erkende wijnmakers hielpen hen verder op weg.  De lat  kwam hoog te liggen. Het nieuwe product  uit de Achterhoek moest voldoen aan de hoogst mogelijke  kwaliteitsstandaard. En het lukte. De eerste wijnen uit de oogsten van 2006 vielen in de smaak op de nationale wijnveiling; enkele soorten kregen zelfs al meteen een bronzen of zilveren medaille. 

In de jaren daarna vonden er mutaties plaats in het collectief, maar het kwaliteitsniveau van de  wijn bleef onveranderd hoog. De milieuvriendelijke teelt van de druiven is arbeidsintensief; het levert een eerlijke wijn op met een duidelijk karakter, gevormd door het Achterhoekse terroir. Anno  2018 bestaat het samenwerkingsverband uit zeven leden. Anita Geerders is de jongste deelnemer. In 2012 sloot ze zich aan bij de club van wijnbouwers, voornamelijk een mannengezelschap. Aan de oever van de IJssel  nabij Zutphen ontwikkelde ze haar eigen wijngaard onder de naam De Fiere Wijnakker. Een eindje verderop staat haar geboortehuis, een zogenaamde wederopbouwboerderij. Anita studeerde
tropisch landbouw en was jarenlang werkzaam in Latijns Amerika. “Daar kwam ik in een heel warme familie terecht. Terug in de Achterhoek besloot ik met mijn man de ouderlijke woning te verbouwen zodat we samen met mijn moeder konden
wonen”.

Langzaam rijpte bij de docente biologie het idee op haar eigen grond een wijngaard op te bouwen. Dat paste ook helemaal in het beleid van de overheid die boeren stimuleert hun land zo te benutten dat er meer diversiteit komt in het landschap en tegelijkertijd cultuurhistorische waarden worden hersteld. De mineraalrijke rivierkei blijkt een goede voedingsbodem voor wijnbouw. Er gingen 2000 wijnstokken de grond in, en ook nog eens 500 palen om de wijnranken te
ondersteunen.

Het verzorgen van de druivenranken is bewerkelijk. Er liggen allerlei gevaren op de loer. Nachtvorst, schimmels, fruitvliegjes en vogels kunnen de druiven aantasten en de oogst bederven. De Achterhoeks wijnbouwers beschermen hun kostbare vruchten zo natuurlijk mogelijk en kiezen ook druivenrassen die tegen een stootje kunnen. Maar bij de uiteindelijke selectie is de teeltcommissie streng: alleen de beste druiven mogen verder. De meeste smaak en geur zit in de schil. Het is de uitdaging om de optimale balans in suikers en zuren te krijgen. Een mooie druif vormt de basis voor een mooie wijn. Daarom wordt de hoeveelheid per plant beperkt om tot een goede afrijping te komen.

Al die moeite wordt beloond. De Achterhoekse wijn heeft een goede naam opgebouwd. Deskundigen zijn lovend over de fruitige smaak,  ze beoordelen de wijnen als “goed in balans”. De aangesloten wijngaarden in Vorden, Ruurlo, Winterswijk, Aalten, Geesteren, Groenlo en Vierakker organiseren proeverijen en rondleidingen. Er zijn bijzondere evenementen als de Nacht van de Wijngaard en Anschoev’n bi-j waarbij de Achterhoekse wijnen met bijpassende gerechten worden gecombineerd.  Anita neemt ons mee naar de gezellige ruimte waar dergelijke bijeenkomsten bij haar worden gehouden. Dan toont ze met gepaste trots de wijnkast, rijkelijk gevuld met producten waar hard voor gewerkt is.“Voor drie kilo druiven en veel extra arbeid in de wijnkelder, krijg ik één fles wijn terug”, verduidelijkt ze.  Er zijn verschillende categorieën: brut, op holt, alleen goanders en talenten. De talenten hebben Achterhoekse namen als Weerkomm’n en Uutbloazen. Wij kiezen voor een fles rode wijn met het etiket Goodgoan.

Anita spreekt vol passie over haar uit de hand gelopen hobby. Ze heeft geen spijt van haar onderneming. ”Het is toch mooi in je eigen omgeving bezig te zijn met wat de grond je kan geven?  Dat ervaar ik als persoonlijke rijkdom.”

Aan de IJssel verkeert de wijngaard in winterrust. De fiere wijnbouwster trekt een paar oude takken weg en buigt een nieuwe voorzichtig krom. Nieuw leven kondigt zich langzaam aan.

Er is in alle seizoenen wel wat te doen. Maar het hoogtepunt is natuurlijk de oogst en de vinificatie in september en oktober. Een gezellige tijd waarbij de wijnbouwers dankbaar zijn voor de vrijwilligers – die op hun beurt genieten van het
druivenplukken in de schilderachtige Achterhoek.

Bij het avondeten gaat de fles Goodgoan open.  De wijn smaakt naar meer. Weerkomm’n dus.


 [AH1]

 [AH2]

t