Voor Nederland is De wijn-spijsbijbel wat uitgebreid, schrijft Harold Hamersma.

  • ‘Deze wijn smaakt uitstekend bij rood vlees, gevogelte, pasta, kaas en met vrienden.’ Achter etiketten scribenten van wijnflessen maken in de meeste gevallen zich er met een paar obligate pennenstreken van af. Maar hoe nu wel de perfecte wijn bij een gerecht te kiezen dan wel omgekeerd?
  • Er zijn wat boeken over het onderwerp wijn-spijs in omloop. Maar het houdt niet over. Hubrecht Duijker was er destijds vlotjes bij door al in 2000 Welke wijn waarbij te publiceren. In Nederland verkeerden we toen nog in de veronderstelling dat wijn bedoeld was om voor het eten te drinken dan wel erna. Pas in 2007 bleek uit Trendbox-onderzoek dat de destijds geregistreerde consumptiestijging toegeschreven kon worden aan het feit dat de Nederlander had ontdekt dat wijn ook bij de maaltijd gedronken kon worden. Zodoende werd het overigens handzame naslagwerkje in 2009 opnieuw uitgegeven. Maar ondanks dat er sprake was van een geactualiseerde druk blijkt de tand des tijds aan wat gerechten te knagen. Voorts verscheen er in 2006 het forse en veelomvattende What to drink with what you eat van Andrew Dornenburg en Karen Page. Criticasters zouden daarvan kunnen menen dat het wellicht wat te veel op Amerikaanse leest geschoeid is.
  • Tijd voor wat nieuws meende uitgeverij Atlas Contact en liet The Wine Dine Dictionary van Victoria Moore vertalen als De wijn-spijsbijbel. Bovendien werd de editie tailor made gemaakt voor de lage landen door Niek Beute er twee hoofdstukken aan te laten toevoegen. Eentje met puur Nederlandse gerechten en bijpassende wijnen. En een met Nederlandse wijnen plus tafelgenoten. Beute is een van de beste sommeliers van het land en is thans te vinden als gastheer in een van de beste bistro-wijncafés van Nederland, De Klepel in Amsterdam. Mocht de kok dan toevallig procureur met salie, knoflook en tijm op het menu zetten dan is het niet ondenkbaar dat hij daarbij wit van de Solarisdruif adviseert.
  • Achterhoekse Oorsprong Solaris op Holt 2016. 16-20 euro. achterhoeksewijnbouwers.nl
  • NRC, 27 januari 2018
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/27/wijn-en-spijs-a1589629